اگر فکر میکنید مبلغ اعلامشده در برگ تشخیص مالیات ناعادلانه است، به آن اعتراض کنید! با کمک درگاه خدمات اینترنتی سازمان مالیات، میتوانید بدون مراجعه حضوری و در کمتر از چند دقیقه، اعتراض به مالیات عملکرد خود را ارسال نمایید.
در این مقاله علاوهبر آشنایی با انواع برگههای مالیاتی، میآموزیم که چگونه به مالیات اعتراض کنیم و در نهایت آن را پرداخت نماییم. از آنجایی که اشتباه در محاسبه مالیات ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، مطالعه این مقاله را به همه مشمولان مالیات توصیه میکنیم.
تفاوت برگ مطالبه و برگ تشخیص مالیاتی
برگههای مطالبه و تشخیص مالیات ماهیت یکسانی دارند، ولی در شرایط متفاوتی ارسال میشوند. اگر مودی قادر به پرداخت مالیات خود باشد، برای او برگ تشخیص مالیات صادر میشود اما اگر مکلف به محاسبه و پرداخت مالیات شخص دیگری باشد یا وقتی که پرونده نیازی به رسیدگی سازمان ندارد، برگ مطالبه صادر خواهد شد.
البته برگ مالیاتی دیگری هم تحت عنوان برگه مالیات قطعی وجود دارد. اداره دارایی مبلغ مالیات مودیان را در دو مرحله اعلام میکند. در مرحله اول برگ تشخیص مالیات صادر میشود که قابل اعتراض است. چنانچه مودی به این برگه اعتراض نکند یا مهلت آن تمام شود، برگ مالیات قطعی صادر میشود. مودی ملزم به پرداخت مالیات قطعی است. در غیر این صورت جریمه میشوند و مراحل وصول مالیات نیز از طریق مراجع قانونی دنبال خواهد شد.
انواع روشهای اعتراض به مالیات
اعتراض به مالیات عملکرد روشهای گوناگونی دارد. اگر با نحوه ثبت اعتراض به برگ تشخیص مالیات در سامانه مودیان آشنا هستید، از همین مسیر اقدام کنید ولی اگر مشکلتان با این روش حل نمیشود، میتوانید راههای دیگری را امتحان کنید، مانند:
- اعتراض کتبی به سازمان مالیات
پس از ابلاغ برگ تشخیص مالیات، میتوانید به همراه این برگه و اعتراض خود به اداره مالیات مراجعه کنید. اعتراض شما توسط هیئت حل اختلاف بررسی و نتیجه آن اعلام خواهد شد.
- مراجعه به شورای عالی مالیات
اگر اعتراض اولیه شما تایید نشد، شانس اعتراض مجدد دارید. برای این کار باید حداکثر تا 20 روز پس از اعلام نتیجه هیئت حل اختلاف، درخواست تجدیدنظر خود را برای شورای عالی مالیات ارسال کنید.
نحوه اعتراض به مالیات عملکرد
نحوه اعتراض به برگ تشخیص مالیات روشهای متفاوتی دارد. آسانترین آنها استفاده از درگاه خدمات سازمان مالیات است. پس از ثبتنام در این درگاه و ورود به داشبورد مالیاتی، میتوانید با انتخاب گزینه «درخواستها» و سپس «ثبت اعتراض و انصراف از آن»، درخواست خود را ارسال کنید.
البته مسئله مهم در اعتراض به مالیات عملکرد، ثبت آن نیست، بلکه تایید آن است. به این منظور باید به قوانین مالیاتی آگاه باشید و مستندات کافی برای اثبات صحت اعتراض را جمعآوری کرده باشید. اگر در این زمینه اطلاعات کافی ندارید، مشورت با کارشناسان تیوان تراز میتواند راهگشای شما باشد.
بیایید برای آشنایی بیشتر، یک نمونه نامه اعتراض به برگ تشخیص مالیات عملکرد را مشاهده کنیم:
با سلام
احتراما به عرض میرساند با بررسی برگ تشخیص مالیات عملکرد سال ……… به شماره ……… مورخ …/…/… و نظر به دریافت مبانی تشخیص، به نظر میرسد مواردی به شرح زیر در برگ مذکور لحاظ نگردیده است. لطفا دستور نمایید در صورت امکان این موارد مجددا مورد بررسی قرار گیرند.
«موارد مورد اعتراض در برگ تشخیص مالیات»
مستدعی است با نظر به موارد مذکور و مستندات پیوست این نامه، در صورت امکان دستور رسیدگی مجدد صادر نمایید تا انشالله پرونده مالیات سال ……… بهصورت توافقی قطعی گردد.
مهلت اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی و مهلت پرداخت
حداکثر تا 30 روز پس از دریافت برگ تشخیص مالیات، فرصت دارید به آن اعتراض کنید. پس از اتمام این مهلت، برگ قطعی مالیات صادر خواهد شد که شامل حکم نهایی سازمان مالیات است؛ بنابراین امکان اعتراض به برگ قطعی مالیات وجود ندارد.
نحوه پرداخت برگه قطعی تشخیص مالیات
برای پرداخت برگه قطعی مالیات باید به درگاه خدمات مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه فرمایید. در صورتی که قبلا در این سامانه ثبتنام کردهاید، با تایید اطلاعات کاربری خود وارد داشبورد مالیاتی شوید. در غیر این صورت، روی گزینه «دریافت اطلاعات کاربری» کلیک و در سایت ثبتنام کنید.
پس از ورود به داشبورد مالیاتی، برای پرداخت برگه قطعی مالیات طبق مراحل زیر عمل کنید:
- در فهرست سمت راست گزینه «مدیریت پرداختها و پذیرندهها» را انتخاب کنید.
- روی گزینه «پرداخت قبضهای مالیاتی» کلیک نمایید.
- قبض مالیاتی مورد نظر را انتخاب و مراحل پرداخت اینترنتی آن را طی کنید.
جمعبندی
کارشناسان سازمان مالیات هر ساله با حجم زیادی از اظهارنامههای عملکرد مواجه میشوند. بدیهی است که خطای انسانی در محاسبه مالیات بسیاری از پروندهها دخیل خواهد شد. جلوگیری کامل از این خطا تقریبا غیرممکن است؛ بنابراین خود مودیان نیز باید درستی مالیات اعلام شده را بررسی و در صورت نیاز به آن اعتراض کنند.
با آنچه در این مقاله خواندید، حالا بهخوبی نحوه اعتراض به مالیات عملکرد و پرداخت آن را میدانید. امیدواریم مطالب برایتان مفید بوده باشد. همچنین خوشحال میشویم سوالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
آیا امکان اعتراض به مالیات قطعی وجود دارد؟
مالیات قطعی حکم نهایی سازمان مالیات پس از بررسی اعتراض مودیان است؛ بنابراین امکان اعتراض به آن وجود ندارد.
مهلت اعتراض به مالیات عملکرد چند روز است؟
مودیان حداکثر تا 30 روز پس از ابلاغ برگ تشخیص مالیات فرصت دارند به آن اعتراض کنند.